Ponovna uporab video vsebin - Več je več

Se zavedate uporabnosti video vsebin, ampak zavedate se tudi, da so video vsebine lahko kompleksne, časovno zahtevne in drage?

Najprej se morate odločiti o čem boste sploh govorili, pripraviti morate scenarij, organizirati snemalni dan, prepričati sodelavca kateri se boji stopiti pred kamero za sodelovanje, moliti da bo na tisti dan sončno vreme in vse to zato, da ustvarite eno video vsebino za katero sploh ne veste ali bo dosegla svoj cilj?

Ali lahko najamete agencijo, ki bo poskrbela za vse to? Seveda lahko, če imate dovol velikj budget.

Kaj če obstaj način, kako iz enega video projekta iztisnete več vsebin in si zagotovite, video posnetke, katere lahko po mili volji uporabljate tudi v prihodnosti? Zveni lepo ne?

Živijo ime mi je Uroš, sem ustanovitelj podjetja Muvi Media in v tem članku si bomo pogledali kako lahko iz enega video projekta pridobite več marketinškega materiala.

Takemu načinu dela pavimo “content repurposing” oz po slovensko kar ponovna uporaba vsebin. Logika za takšnim načinom dela je precej enostavna.

Vprašajte se: “Kako lahko uporabimo nek marketinški material večkrat, na različnih platformah, v različnih oblikah?” ali “Kako lahko iz tega projekta iztisnemo čim več vsebin, zato da bo marketinški oddelek imel dovolj materiala za komunikacijo v nekem časovnem obdobju?”

“Vse lepo in prav Uroš, to zveni super, ampak kako se dejansko lotimo tega? Kje začeti? Kako si zastaviti projekt? Razen predstavitvenega videa podjetja in predstavitvenega video produkta ne vemo o čem bi govorili…”

Vedno začnete z strategijo vsebin. Tako si boste najprej razjasnili o čem sploh govoriti.

Kakšne so bolečine vaših naročnikov in kako jim lahko z določenimi vsebinami pomagate. Ter kakšne video vsebine potrebujete, da boste dosegli svoj cilj. Brez strategije ne boste efektivni pri ponovni uporabi vsebin, ker ne veste kam greste in kaj bi radi dosegli. To je prvi korak.

O strategiji govorim na online delavnice Video marketing za B2B podjetja. Peljem vas čez celoten proces tako, da si jo lahko ustvarite sami, če pa potrebujete pomoč pri strategiji si rezervirajte brezplačen posvet. Povezava je v tem mailu.

O strategiji govorim na online delavnice Video marketing za B2B podjetja. Peljem vas čez celoten proces tako, da si jo lahko ustvarite sami, če pa potrebujete pomoč pri strategiji si rezervirajte brezplačen posvet. Povezava je v opisu spodaj.

Kako pa dejansko izgleda ponovna uporaba video vsebin? Dejmo si kar pogledat konkretne primere.

Snemanje predstavitvene videa podjetja ali predstavitveni video produkta.

Predstavitveni video podjetja ali predstavitveni video produkta sta zelo popularna tipa video vsebin. Verjamem, da vsi veste o čem govorim.

“Ja Uroš, vsem nam je jasno o čem govoriš. A lahko prosim preideš k bistvu?”

Ko se pripravljate na snemanje takih video vsebin se pogovorite z zunanjim izvajalcem, kaj se zgodi z vsemi tistimi posnetki, ki se med snemanjem posnamejo vendar se ne uporabijo v končnem videu? Nekateri izvajalci izbrišejo te posnetke, drugi jih morda ohranijo.

Mi jih vedno hranimo, saj se naročniki pogosto vrnejo z novimi projekti. Ko se začnemo pogovarjati o novem projektu najprej pogledamo kaj že imamo in če morda pridejo ti posnetki ponovno v upoštev. Tak način dela vam znižuje produkcijske stroške, saj posnetki že obstajajo.

Za enega od naših naročnikov smo posneli predstavitveni video podjetja. Ko smo projekt zaključili in predali končno video vsebino, smo naročniku omogočili tudi odkup posameznih posnetkov, katere je potem uporabljal na LinkedInu v svoji komunikaciji.

Čez nekaj mesecev, se je ta isti naročnik ponovno obrnil na nas z željo o snemanju nove video vsebine. Tokrat smo snemali demo produkta. Najprej smo pogledali katere posnetke produkta že imamo in ugotovili smo, da lahko za projekt posnamemo v enem dnevu namesto v dveh.

Bonus tip:

V tem demo videu je direktor podjetja govoril v kamero in pripovedoval o produktu, seveda ker je človek se je včasih tudi zmotil. Iz teh kiksov smo ustvarili blooper reel. Blooper reel je video sestavljen iz kratkih posnetkov, ko se pripovedovalec zmoti. Ne boste verjeli kako so te video vsebine priljubljene na družabnih omrežjih.

Poglejmo si še en primer, ki je preprosto genialen. Full disclosure ta način je predlagal naročnik, zato kudos to you naročnik.

Začeli smo snemati serijo how-to video vsebin. How-to video vsebine vsi poznamo, to so vsebine, ki nam pokažejo kako nekaj naredimo ali rešimo nek izziv. YouTube jih je poln.

Vsaka video vsebina se začne z vprašanjem in odgovorom, ki pove o čem bo govora. Z drugimi besedami vprašanje opiše bolečino, odgovor poda rešitev. Taka struktura je neverjetno efektivna.

Nato sledi bistvo, kjer se pokaže kako se ta izziv reši, ter na koncu se video zaključi z dvema različnima zaključkoma. Eden je namenjen za tiste, ki so že prijavljeni v njihov tedenski newsletter, drugi zaključek je namenjen vsem tistim, ki na video naletijo na YouTubu in jih povabi da, video všečkajo, delijo in se seveda naročijo na njihov YouTube kanal.

Ko montiramo te video vsebine izdelamo dve verziji. Newsletter ter YouTube verzijo.

Iz začetnega vprašanja in odgovora ustvarimo napovednik. To je kratka video vsebina, ki pove točno zakaj se v videu gre. Objavi se jo na družabnih omrežjih, in z njo povabi sledilce, da se prijavijo na newsletter.

Če vprašate mene je to fenomenalen princip kako eno video vsebine z minimalni spremembami uporabite na različnih kanalih.

Naslednji primer izvira iz sveta CBDja. Podjetja, ki na takšen ali drugačen način prodajajo izdelke iz CBDja se ne smejo posluževati tradicionalnega oglaševanja zaradi regulativ, pač podobno kot pri tobačnih izdelkih.

Taka podjetja širijo svojo prepoznavnost z pisanjem zanimivih blog postov in uporabo SEO tehnik.

“Uroš vsem nam je jasno kaj je SEO, kakšno vezo ma SEO in ponovna uporaba video vsebin?”

Zakaj nebi ustvarili vsebine, v kateri delite vaše znanje / izkušnje / ali kako se reši nek izziv. Tako vsebino lahko brez problema spremenite v blog članek ali obratno. Če imate neke članke kateri vam dobro delujejo, ustvarite iz njih video. Ljudje si veliko raje ogledamo video kot pa preberemo članek.

Tak video lahko nato razrežete na krajše samostojne video vsebine in jih uporabite na družabnih omrežjih, da povečate obisk vaše strani. To je tudi idealna priložnost, da se dokopate do profesionalno posnetih posnetkov.

Opažate, da vam deluje instagram? Iz daljših video vsebin ustvarite kratke instagram zgodbe. Tudi pri takih projektih ne pozabite na blooperse ter material iz zakulisja. Te vsebine vam vedno pridejo prav zato, da z njimi nahranite algoritem na družabnih omrežjih, kateri jih bo z veseljem požrl.

“Om nom nom nom nom”

Kot zadnji primer bom uporabil naš nov podcast Solo 2 Six, kjer z Maticom in Andrejem delimo znanje in izkušnje kaj pomeni imeti solo biznis.

Podcast se snema tako v video kot v audio obliki. Video se obesi na YouTube, audio pa na platforme kot so Apple Podcast, Spotify in podobno.

Vsak od nas tudi prejme končno verzijo video vsebine katero lahko brez zadržkov razreže na krajše dele, katere uporabi za svoje namene. Na tak načnin lahko iz enega podcaste iztisnemo ogromno kratkih video vsebin, ki se jih objavimo na družabnih omrežjih, tako za promocijo samega podcasta, kot tudi za promocijo posameznega solo biznisa.

Verjamem, da vam je sedaj precej bolj jasno kaj pomeni ponovna uporabo video vsebin. Ne se obremenjevati s tem ali določene posnetke večkrat uporabite, dejstvo je, da ljudje pozabljamo in ne pozanam primera ko bi nekdo rekel: “Poglej kako neprofesionalno je to podjetje, ker je en posnetek uporabilo večkrat. Meeeeeh unsubscribe.”

Video kot medij je neverjetno uporaben, zato vedno imejte v mislih na kakšen način še lahko uporabite posnetke iz nekega projekta. Vedno se pozanimajte, če vam vaš izvajalec video posnetke hrani in vam omogoči uporabo teh posnetkov v prihodnosti. Če želite posamezne posnetke sami uporabljati, se pogovorite o možnosti odkupa le teh.

Upam, da vam je bil ta članek uporaben in da ste izvedeli nekaj novega.
Če vam je ta princip ponovne uporabe video vsebin zanimiv in vas zanima kako ga lahko uporabite v vašem primeru si…

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odličen dan in se vidimo.

Čaw

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram