Kako se pripravimo na snemanje

Pred vami snemalni dan, ko boste morali stopiti pred kamero pa vas je tega groza? V nadaljevanju vam bom predstavil nekaj tehnik kako se pripravite na snemanje.

Ta tema je meni precej blizu, saj sem še eno leto nazaj (2022) doživljal anksiozne napade pred in pa tudi med samim snemanjem. Neverjetno nelagodno sem se počutil pred kamero. Počutil sem se kot, da gledalci na drugi strani napeto spremljajo vsako mojo besedo in samo čakajo na mojo napako, da se mi bodo lahko smejali.

Kako izgledamo pred kamero, kako nas bodo dojeli gledalci, kaj si bodo o nas mislili,… vse to so normalni pomisleki vsakogar, ki nima veliko izkušenj pred kamero ali z javnim nastopanjem. Zamešajte v to še kanček dvoma vase, katerega premore prav vsak in rezultat tega je dobesedni telesni odpor pred kamero.

Dejstvo pa je, da nastopanje pred kamero sploh ni tako grozno in mogoče vam bo s časom postalo celo všeč, tako kot je to postalo meni. Spomnim se koliko energije sem moral na začetku vložiti v to, da sem stopil pred kamero. Ko se je prižgala tista rdeča lučka na kameri so me preplavile misli: “Stari moj kdo te bo poslušal.” “Dej ne se smešit, ker itak nimaš nič pametnega za povedat.” “aaaajeej tvoje kariere bo dobesedno konec ko, bodo to slišali tvoji naročniki.”

Ja to sta ta sindrom prevaranta in kritik, ki se vklopita vsakič ko človek poskuša stopiti iz cone udobja. Za to ni zdravila, le vaja, sprejemanje samega sebe in dokazovanje samemu sebi, da smo sposobni. Sedaj sem posnel že kar nekaj video vsebin in čeprav vidim napredek od tistega prvega dne do danes, imam še vedno tremo pred snemanjem.

Ok dovolj o meni, dejmo si pogledat zakaj je pa sploh dobro, da se pred kamero pojavi neka oseba.

Dejstvo je, da so video vsebine v katerih se pojavi neka oseba precej bolj gledane, kot pa vsebine na katerih se pojavi samo produkt. Logično, raje imamo video v katerem nam je dobesedno podano sporočilo na pladnju in to lahko storite samo tako, da vaše sporočilo poveste.

“Ha Uroš, mi pa najamemo naratorja, ki prebere tekst in tako se nam ni potrebno izpostavljati.”

Super to ni slab trik, vendar zagotavljam vam, da se bodo vaše potencialne stranke počutile kot, da vas že poznajo edino ko, sami stopite pred kamero in delite vaše sporočilo, vrednote, znanje in tako naprej. Zaupanje in odnose gradimo z ljudmi in ne z logotipi, še manj pa z naratorji. Če želite izkoristiti celoten potencial videa potem je bolje, da se v video vsebinah pojavljate vi oziroma nekdo iz vašega tima.

“Ja Uroš ok, mi smo že poizkušali posneti tak video. Napisala sem super tekst katerega sem se potem napiflala na pamet ampak, ko so se prižgale luči in je na kameri zagorela rdeča lučka sem tekst popolnoma pozabla.”

To se nam rado zgodi. Vemo kaj želimo povedati ampak ko moramo pred kamero spregovoriti nas enostavno zmanjka. Za take situacije obstaja več rešitev in prva je: Teleprompter ali boben.

“Čak čak čak Uroš kaj pa je sploh teleprompter ali boben?” To je tista naprava ki jo uporabljajo voditelji na televiziji. Pred vami se vrti tekst in vi ga enostavno in preprosto le berete. S telepromterjem lahko izpadejo profesionalno tudi tisti, ki nimajo nobenih izkušenj z snemanjem.

Raje kot se učiti tekst na pamet posvetite izpilite tekst tako da bo zvenel čim bolj pogovorno. Jaz trenutno berem iz teleprompterja in čeprav vem, da te tehnike niti približno nisem še izpilil verjamem, da najbrž niste opazili, da berem 🙂

Še ena zelo uporabna tehnika, ki sprosti ogromno pritiska pred snemanjem je, da video posnamete kot interviju. Snemana oseba ne gleda v kamero ampak se pogovarja z nekom, ki stoji ob kameri. To tehniko uporabljajo novinarji, ko na ulici ustavijo nekoga in mu zastavijo vprašanje.

Ljudje izpademo precej bolj avtentično, če se z nekom pogovarjamo oziroma odgovarjamo na vprašanja. Z govorcem se dogovorite, da na vprašanja odgovarja tako, da ponovi vprašanje. Naprimer “Kako ti je ime?” Ime mi je Uroš. “Kaj najraje počneš v prostem času?” V prostem času najraje kolesarim ali pa grem z mojo boljšo polovico na sprehod.”

Ne bom šel v podrobnosti ampak s takim načinom odgovarjanja olajšate delo tistemu, ki bo ta video montiral in sam video bo na koncu izpadel bolj profesionalno.

“Uuuu Uroš ta tehnika je zakon, mi jo bomo kar konstantno uporabljali, ker nam je lažje odgovarjati na vprašanja kot pa gledati v kamero in govoriti.”

Ok ta tehnika ni primerna za vsako priložnost. Če nagovarjate gledalca, tako kot to počnem sedaj jaz, potem nimate druge izbire, kot da geldate v kamero. Se vam ne zdi malo čudno, če bi jaz gledal Nazarja v ozadju medtem ko nagovarjam vas.

“Ma mi pa uporabimo kar oporne točke napisane na list papirja kateri je zraven kamere, tako govorec vedno vidi kaj mora povedati. V bistvu sploh ne potrebujemo teleprompterja.”

To zame ni rešitev, ker govorcu skačejo oči iz kamere na list in nazaj na kamero. To premikanje oči se vidi na videu in izpade neprofesionalno, in občasno celo moteče. Ko nekoga nagovarjamo v živo vzdržujemo očesni kontakt. Če se ta kontak v določenem trenutku prekine, nas to zmoti.

“Ok Uroš vse lepo in prav ampak meni je lažje, če govorim na pamet, ali jaz tudi potrebujem teleprompter?”

Nekaterim izmed vas bo lažje govoriti iz glave, kot pa brati iz teleprompterja. Moram priznat, da sem vam full fouš, ker jaz sem eden izmed tistih, ki pozabim vse kar imam za povedat v trenutku ko kamera začne snemati. No če vam je lažje govoriti iz glave potem govorite iz glave. Lahko pa se vam zgodi, da vam misli zaplavajo in takrat reskirate, da se bo pravo sporočilo izgubilo. V takem primeru lahko teleprompter uporabite za oporne točke, tako boste vedno vedeli kaj ste že povedali in kaj še morate povedati.

Če na dan ne ustvarite vsaj 15 selfijev, potem niste navajeni gledati svojih posnetkov. Ko svoje posnetke vidite prvič, se vam bodo mogoče zdeli za nič, pa čeprav bodo čisto solidni za nekega zunanjega opazovalca. Zavedajte se dejstva, da je vsak sebi največji kritik. Če se meni zdijo moji posnetki bedni, to še ne pomeni, da posnetki ne bodo zanimivi in polni vrednosti za nekoga drugega.

Napisan tekst vadite naglas pred ogledalom, tako boste vadili izgovorjavo. Odsev v ogledalu pa vam bo pomagala videti kakšna je vaša govorica telesa. Zakaj imamo ljudje tako radi video? kKer prenaša daleč največ informacij. Poleg informacij, ki jih povemo prejme gledalec ogromno informacij naše telesne govorice na podlagi katerih si ustvari neko sliko oz mnenje s kom ima opravka.

Jaz sem na začetku konstanto mahal z rokami. V bistvu se sploh nisem zavedal, da to počnem, šele ko sem začel montirati serijo video vsebin sem opazil kako nekontrolirano maham z rokami. Od takrat naprej tega ne počnem več v taki meri in če bi vadil pred ogledalom, bi to mahanje opazil že prej..

Pred začetkom snemanja se izogibajte kavi ali čokoladi. Tako kava, kot čokolada nam izsušijo usta in otežujejo izgovorjavo določenih besed. Glejte, da se dovolj naspite dan poprej, tako boste 100% pri stvari. Vedno imejte ob sebi steklenico vode iz katere lahko vsake toliko naredite požirek.

Če vas trema resnično ne pusti pri miru, potem lahko spijete tudi enega kratkega, sam ne mi prosim pretiravat in to ne pomeni da lahko pijete na delovnem mestu. Alkohol uživate na lastno odgovornost 🙂

In to je to. Upam, da so bile informacije v tem videu za vas uporabne. Kakšne so vaše izkušnje s tremo pred snemanjem?

Vas zanima kako vam pomagamo izpasti pred kamero v najlepši možni luči?

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odličen dan in se vidimo.

Čau

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram