Cene video storitev

Cena samih B2B video vsebin je lahko precej kompleksna tema. Zakaj? Ker na izdelavo kvalitetne video vsebine vplivajo faktorji kot so: kako zahtevena je realizacija projekta, kako izkušen je tim in kaj naročnik pričakuje od končnega produkta.

Za lažje razumevanje dejmo razdelit B2B video projekt na 5 faz: Uvodni sestanek; Pred-produkcija; Produkcija; Post-produkcija in Nepredvideni stroški.

Na uvodnem sestanku oziroma klicu se pogovorimo o vaših željah in potrebah. Če se izkaže, da želite ustvarjati video vsebine, ne veste pa kako bi se tega lotili, potem je nabolje, da določimo datum za strateško delavnico video vsebin. Delavnica traja nekje med 2 in 3 ure, izvaja se jo v živo in na njej točno definiramo katere video vsebine so najbolj primerne za vaš prodajni proces.

Če pa že veste kakšne video vsebine potrebujete, potem se pogovorimo o obsegu dela. Tu se takoj pokaže koliko snemalnih dni potrebujemo, ali za besedilo videa poskrbite sami ali pri tem potrebuje pomoč in tako naprej.

Primer: predstavitveni video, v katerem nastopa nekdo iz podjetja, ki pripoveduje zgodbo katero je pripravil marketinški tim v podjetju in za katerega smo porabili en dan snemanja na eni lokaciji, stane manj kot pa video v katerem narrator pripoveduje zgodbo, katero je napisal zunanji izvajalec, medtem ko smo posnetke za video snemali na treh različnih lokacijah.

Vprašanje je ali potrebujete video vsebino na ključ ali lahko za določene dele produkcije poskrbi nekdo iz vašega podjetja, ki je odgovoren za marketing.

Ko govorimo o snemanju igra vlogo seveda kje se nahaja lokacija, koliko lokacij je potrebno obiskati in kako dolgo smo na posamezni lokaciji.

S sabo vedno prinesemo vso potrebno orodje. Se pravi kamere, luči, dron, stabilizator,… pač vse kar je potrebno, da dosežemo visoko kvaliteto posnetkov. Aja pa še to. Vedno prideva dva. Zakaj? Ker delo tako poteka hitreje. V določenih primerih lahko vsak od naju upravlja svojo kamero kar pomeni 2x toliko posnetkov v enakem času.

V enem delovnem dnevu zajame dovolj posnetkov, da iz njih sestavimo več video vsebin, kar vam občutno zniža končno ceno na video vsebino. Tipičen primer takega projekta so video delavnice ali video vsebine za družabna omrežja. V enem delovnem dnevu lahko posnamemo tudi do 20 posameznih video vsebin. Odvisno od tega kako pripravljeni ste na snemanje. Aja pa besedila se vam ni treba učiti na pamet, ker uporabljamo teleprompter.

Ok super, posnetki so posneti in backupirani, sledi montaža video vsebin. Pri montaži na končno ceno video vsebine vpliva: dolžina same video vsebine, ali potrebujete neke animirane grafične elemente, ki so narejeni samo za vas, ali želite glasbeno podlago iz privatne zbirke in ali je potrebno zakupiti pravice za uporabo stock posnetkov.

Ok najbrž se sprašujete: “Uroš… kaj to sploh pomeni… grafični elementi po meri, glasbena podlaga iz privatne zbirke in stock posnetki?”

V video vsebine se lahko vstavlja razne grafične elemente, ki popestrijo izgled videa. Primer: animirani napisi, infografike, prehodi in tako naprej. V primeru, da želite imeti poseben izgled teh elementov in vam naši predlogi niso všeč, potem je potrebno poiskati nekoga, ki bo te grafične elemente izdelal za vas. To seveda predstavlja dodaten strošek.

Za glasbeno podlago uporabljamo glasbene knjižnice, ki ponujajo takozvano “royalty free” glasbo. To pomeni, da uporaba te glasbe ni omejena na število predvajanj, kje se bo glasba predvajala, kako dolg je končni video in tako naprej. Ta način pridobivanja glasbe je v svetu zelo popularen, kar pomeni, da mi nismo edini, ki uporabljamo glasbo iz teh baz. To lahko pripelje do tega, da ste glasbeno podlago že slišali ali pa, da to isto glasbeno podlago zasledite v nekem drugem videu na spletu. Strošek uporabe take glasbe je že vštet v ceno montaže video vsebine.

Ok sedaj bom odkrit, temu da se vaša glasbena podlaga ne pojavi nikjer drugje se skoraj ne da izogniti, no razen če najamete glasbenika, ki izdela glasbeno podlago samo za vas, ampak to seveda stane. Lahko pa si drastično znižate to možnost tako, da se obrnemo na zasebne zbirke. V tem primeru je cena glasbene podlage odvisna od namena videa, dolžine video vsebine, kje po svetu se bo video predvajal in tako prej. To pomeni dodaten strošek.

Stock posnetkov, pa se poslužujemo v primeru, ko za pripovedovanje zgodbe potrebujeme neke posnetke, vendar presodimo, da se nam jih ne izplača snemati. Primer: recimo, da potrebujemo 2 posnetka gora z FPV dronom. Veliko ceneje je, če te posnetke dobimo na spletu, kot pa če dejansko pošljemo v gore nekoga, ki bo te posnetke posnel.

Kot vidite je lahko video produkcija precej kompleksna zadeva in vsak video je praktično izdelan po meri naročnika. Včasih, še posebej pri večjih projektih je skoraj nemogoče na začetku predvideti vse stroške. Če vidimo, da bo med projektom prišlo do dodatnih stroškov vas prej obvestimo in nadaljujemo samo z vašo privolitvijo.

So pa tudi primeri, ko na to ne moremo vplivati. Naprimer, če zunanjim izvajalcem med samim projektom dvigne cene.

Naj povzamem od česa je odvisna cena video vsebin. Na kratko, končna cena video vsebin je odvisna od:

 1. Ali točno veste kakšne video vsebine želite ali potrebujete pomoč pri definiranju strategije?
 2. Ali lahko za določen del pred-produkcije poskrbite sami ali potrebujete rešitev na ključ?
 3. Koliko delovnih dni preživimo na terenu in koliko lokacij obiščemo. Imejte v mislih, da v enem delovnem dnevu lahko zajamemo dovolj video materiala, da iz njega izdelamo paket video vsebin.
 4. Ali potrebujete neke posebne grafične elemente, želite unikatno glasbeno podlago ali potrebujemo zakupiti stock posnetke.
 5. Če bo med samim projektom prišlo do nekih nepredvidenih stroškov, vas prej obvestimo.

Vem… do sedaj vam nisem podal še konkretne cene, ker sem vam najprej želel razložiti od česa je končna cena sploh odvisna. Če se konkretno dotaknem cen, se cena na video začne pri 490,00 € + DDV. V to ceno je vključeno:

 1. 2 ure snemanja na terenu.
 2. V video je vključena montaža in osnovna korekcija barv.
 3. Glasbena podlaga iz naše baze.
 4. Do 5 predpripravljenih animiranih napisov.
 5. Na konec video vsebine dodamo vaš logotip in Call-to-action oz poziv.

Cena ne vključuje:

 1. Pisanje scenarija.
 2. Priprava teksta za video.
 3. Snemanje naratorja.
 4. Potnih stroškov in tako naprej.

Kot sem že prej omenil, je lahko video produkcija precej kompleksna zadeva in vsak video je praktično izdelan po meri naročnika. Zato predlagam, da za bolj podroben izračun skočimo na kratek klic ali sestanek, kjer bom od vas prejel vse potrebne informacije, da pripravim bolj natančno ponudbo.

Vas zanima bolj podroben izračun video vsebin za vaš konkreten primer?

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odličen dan in se vidimo.

Uroš

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram