8 nasvetov kako povedati kaj počnete na jasen, zavesten in nepozaben način

Odločili ste se, da boste začeli snemati video vsebine s katerimi boste izobraževali in informirali vaše potencialna naročnike. Imate super idejo, dogovor z zunanjim izvajalcem, ki vam bo posnel besne posnetke, celo sodelavci so pripravljeni sodelovati. Praktično vse je pripravljeno… ampak nekaj manjka.

Shit besedilo!! Kaj boste sploh povedali?? Kako boste pritegnili pozornost gledalcu v prvih 10 sekundah? Boste govorila na pamet?? Oooo ne ne ne samo na pamet prosim ne.

Živijo ime mi je Uroš, sem ustanovitelj podjetja Muvi Media in v tem članku si bomo pogledali kako predati svoje sporočilo na jasen, zavesten in nepozaben način.

Najprej si morate razčistiti: Komu je video namenjen, kakšno je spročilo, kaj je cilj video vsebin in kje bo video objavljen.

Če ne veste komu govorite, boste vložili ogromno časa in denarja v video vsebine, katere ne bodo imele nobenega odziva oz bodo imele odziv ampak od napačnih ljudi. Če ne veste komu govorite je mogoče celo bolje, da ste tiho.

Sporočilo ali zgodba je eden njabolj pomembnih gradnikov vsake uspešne video vsebine. Kaj želite z video vsebine sporočiti? Ko si to razčistite dobite podlago za ustvarjanje teksta ali scenarija.

Kaj želite z video vsebinami doseči? Želite pripeljate več obiska na vašo spletno stran? Želite povečati število povpraševanj? Želite razširiti prepoznavnost vašega podjetja? Mogoče želite za začetek samo imeti nek material s katerim ustvarjate objave na LinkedInu… karkoli že to je, cilj mora biti jasen.

Kje se bodo video vsebine objavljale je tudi zelo pomembna informacija. Zakaj? Ker ima vsaka platforma svoje zakonitosti. Na YouTubu dominirajo How-to vsebine, na LinkedInu kratke video vsebine, na spletni vaši spletni strani imate lahko kombinacijo dolgih in kratkih vsebin. S tem ko si boste razjasnili, katere kanale boste uporabljali boste lahko tudi predvideli kako lahko ta isti video material uporabite v različne namene, kar vam na dolgi rok optimizira stroške.

Ok sedaj ko ste si razčistili osnovne gradnike uspešne video vsebine vas čaka pripravljanje teksta.

“Čak čak čak Uroš pripravljanje teksta? Ma sej mi bi radi posneli sam kratek video ki prikazuje naš produkt. Zakaj moramo pisat tekst?”

Ok time out. Seveda lahko snemate “neme” videe sestavljene z lepih posnetkov vašega produkta in všečne glasbe. Ampak s tako video vsebino boste težje dosegli svoj cilj. Zakaj? Moderen človek je pač razvajeno bitje in če ne dobi kar išče v prvih 5 sekundah bo sklepal, da vsebina zanj ni uporabna + če ustvarjamo videe brez govorca, prepustimo interpretacijo sporočila gledalca in vsak od nas si interpretira realnost po svoje.

Zato je najbolje, če ustvarjate video vsebine, v katerih nekdo iz vašega tima preda sporočilo, če se nobeden izmed vas noče izpostavljati potem se za branje teksta najame naratorja.

Pisanje besedila

Pisanje besedila za video ni enako kot pisanje strokovnega članka. Brez skrbi lahko pišete v pogovornem jeziku. Povedi naj bodo kratke in sporočilo jasno.

Ne pozabite na humor in ton govora. To naredi vaš video precej bolj zanimiv. Ko tekst napišete, naredite odmor. Bodite pripravljeni, da boste tekst spreminjali. Kako gre že tisti pregovor: Dobra knjiga ni napisana ampak je prepisana… ne vem v slovenščini ta pregovor sploh ne zveni tako cool. Pač kar vam želim povedati je to, da je popolnoma ok, če tekst napišete in ga nato predelujete, prepisujete, spreminjate dokler z njim niste popolnoma zadovolni.

“Uroš ampak pri nas ni nobenega, ki bi besedilo napisal. Lahko za to poiščemo zunanjega izvajalca?”

V bistvu lahko to naredite. Pripravite podroben breef, podobne članke če obstajajo in čim več nekega materiala iz katerega lahko oseba črpa informacije. Vedite samo, da boste morali potem tudi sami čez ta tekst in ga spremeniti v svoj jezik, edino tako boste izpadli naravno na videu.

Jaz sem to na začetku prakticiral kar precej ampak sem prišel do zaključka, da dejansko ne prišparam veliko časa s tem načinom pa še tekst je napisan v mojem jeziku kar pomeni, da si manj lomim jezik med snemanjem.

Ustvarite močan začetek

Ali si bo gledalec ogleal video pogosto odloča prvih 10% videa. Ko pišete tekst je vaša glavna naloga, da pritegnete in zadržite pozornost gledalca na začetku videa. Bolj kot vam bo to uspevalo, večjo možnost imat, da se bo video pogledal do konca.

Kako lahko to dosežemo? Enostavno. Tako da v prvem stavku ali dveh naslovimo glavno bolečino o kateri bomo govorili v videu. Tako damo gledalcu jasno vedeti o čem bo v videu govora.

Ne pozabite na podnapise, še posebej, če imate namen video naložiti na družabno omrežje, kjer se ogromno video vsebin pogleda brez zvoka.

Video je časovno občutljiv medij

Ko se pogovarjamo o video marketingu, so krajše video vsebine precej bolj uspešne kot dolge video vsebine. To velja predvsem za družabne medije, če pa vam je v interesu informiranje ali izobraževanje, potem pa vam odsvetujem, da se držite tega pravila kot pijanec plota.

Če boste ustvarjali izobraževalne video vsebine, polne vrednosti za vaše sledilce, si jih bodo ti z veseljem ogledali, pa čeprav bodo nekoliko daljše. V mislih imejte samo eno pravil.

Če je video nemnjen za reklamne namene oziroma imate v načrtu posneti predstavitveni video produkta ali explainer video, potem vedite, da bodo krajše video vsebine bolj uspešne.

V tem primeru naj bo tekst dolg največ dve strani oziroma, če lahko sporočilo spravite v tekst na eni strani, potem ste zmagali.

Če pa kreirate izobraževalno serijo video vsebin, ki bo delovala kot lead magnet, potem si vzemite čas in podajte vse potrebne informacije. Te video vsebine so z namenom daljše, ker niso namenjene za družabna omrežja.

B-Roll

B-Roll so posnetki, ki podpirajo to o čemer pripovedujete v videu. To so vsi tisti hudi posnetki v slow motionu, posnetki z dronom in tako naprej. Dokler teksta nimate pripravljenega dejansko ne veste kakšne posnetke boste zanj protrebovali. Zato vam odsvetujem, da se podate v snemanje video vsebine preden točno veste kakšne posnetke sploh potrebujete.

Ponovna uporaba vsebin

Če želite iz vaših video vsebin iztisniti največ, potem je dobro razmišljati o ponovni uporabi video vsebin. Medtem ko pišete tekst razmišljajte ali lahko določene dele daljših video vsebin uporabite kot samostojne krajše video vsebine.

Primer: ta video bo na koncu dolg okrog 10 minut. Iz preteklih izkušenj vem, da mi daljše video vsebine na LinkedInu ne funkcionirajo tako lepo kot kratek. Kaj lahko naredim? Tekst za video sem oblikoval tako, da lahko vsako poglavje uporabim kot kratko samostojno video vsebino..

Ponavljanje teksta

Ko ste z napisanim tekstom zadovolni sledi branje na glas… “Resno Uroš? Sej nismo v osnovni šoli, da bi brali na glas.” Ja res je, nismo več v osnovni šoli ampak branje na glas dejansko pomaga. Določene povedi zvenijo odlično v glavi, ko pa jih preberete naglas se vam dobesedno zaplete jezik. Branje na glas vam bo pomagalo tudi spremeniti tekst v vaš pogovorni jezik.

Priprava na snemanje

Če nimate veliko izkušenj pred kamero ali z javnim nastopanjem, potem je priporočljivo, če tekst vadite pred ogledalom. “Aaaam Uroš… to meni zveni mal bedno.”

Ja mogoče res zveni malo bedno ampak vedite, da je 55% vsakega pogovora na 4 oči neverbalna komunikacija. Video je praktično pogovor na 4 oči. Gledalec bo podzavestno zaznal vašo neverbalno komunikacijo zato je dobro, če se zavedamo kakšna je ta komunikacija.

Teleprompter

Jaz sem brez teleprompterja mrzel. Pred kratkim sem poizkušal posneti video brez teleprompterja. Za 5 minutni video sem porabil približno 45 minut snemanja.

Teleprompter je neverjetno uporabno orodje, še posebej za tiste izmed nas, ki pač nismo ravno sproščeni pred kamero. Meni osebno je najtežje pred kamero govoriti iz glave. V trenutku ko kamera prične snemati se oglasita moja dobra stara prijatelja sindrom prevaranta: “Dej stari moj bodi tiho ker itak nimaš pojma o čem govoriš.” in pa gospod kritik: “Vse frende boš zgubu in punca te bo pustila, ker se smešiš tle pred kamero.” Aaaaa ja ne vem če sem preživel že dan brez teh dveh modelov… no ja človek se počasi navadi vsega hudega.

Če uporabljamo telepromter lahko pred snemanjem v nulo spuliramo tekst in ko se naučimo delati z njim smo sposobni prenesti 10 video vsebin dolgih nekje med 5 in 10 min v cirka štirih urah. Poznam osebo, ki je sposobna posnet tudi 2x toliko v enem dnevu.

In to je to 8 nasvetov kako lahko napišete tekst za vaš naslednji video.

Če imate kakršnokoli vprašanje glede pisanja tekstov, strategije ali snemanja video vsebin me lahko brez skrbi pocuknete za rokav tako, da…

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odločen dan in se vidimo.

Čau

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram