6 video marketing trendov za B2B podjetja

Živijo Ime mi je Uroš, sem ustanovitelj podjetja muvi Media in v tem članku si bomo pogledali nekaj trendov, kateri so se izkazali za uspešne in bodo spravili vaše video vsebine na višji nivo.

Video deluje, to sploh ni več debate. Kar 81% vsega prometa na internetu je v video obliki in 80% zaposlenih v marketingu pravi, da so video vsebine najbolj uporabna orodja kar jih imajo v svojem arsenalu.

“Ok super Uroš. Stalno govoriš kako je ta video zakon in top ampak, če vsi že uporabljajo video se ti ne zdi, da je prišlo do zasičenja kar pomeni da bo težje izstopiti?”

Ja in ne. Ko delam strategije video vsebin za moje naročnike najprej preučim njihovo konkurenco. V 8 od 10ih primerov se izkaže, da konkurenca sploh ne uporablja video vsebine za komunikacijo oz če jih že uporablja jih uporablja na enak način kot vsi ostali. Z drugimi besedami snemajo predstavitvene videe podjetja in predstavitvene videe produkta.

In ko obstaja ogromno podobnih video vsebin le z drugačnimi logotipi je to ogromna priložnost za izboljšavo. Ok predlagam, da kar začnemo s trendi..

Dolžina video vsebin

Zagotovo ste že slišali, da morajo biti video vsebine v B2B svetu kratke.

“To je logično Uroš. Ljudje pač postajamo zlate ribice, saj smo sposobni biti pozorni natanko

4s preden nam pritegne pozornost nekaj drugega.”

Res je. Živimo v svetu, v katerem praktično vse okoli nas tekmuje za našo pozornost. Potencialne stranke v B2B svetu so pogosto preobremenjene in če se jim ne poda informacij takoj, bodo pač izgubile zanimanje. Se pravi krajše video vsebin so boljše od daljših in pika.

Ja, ko govorimo o nekom, ki se trenutno nahaja na nivoju zavedanja v vašem prodajnem procesu, potem itak. Pač človek vas ne pozna, scrolla po linkedinu, vaš video mu pritegne pozornost in če mu ne podate takoj informacij na pladnju v manj kot 2 minutah, se bo po vsej verjetnosti naveličal in odscrollal dalje.

Ampak nivo zavedanja je samo eden od nivojev v prodajnem procesu. Kaj pa ko se potencialna stranka želi podrobneje seznaniti z vašim produktom? Ali pride taka stranka na sestanek ali klic in če mu na podate strnjenih informacij v 2 minutah bo zapustila sestanek?

Ne seveda ne bo. Ko se nekdo začenja zanimati za vaš produkt ima en kup vprašanj in želi izvedeti vse podrobnosti. Taka oseba išče odgovore na svoja vprašanja zato, da lahko sama pri sebi presodi ali bo nakup zanjo prava odločitev ali ne?

Človek, ki je neinformiran, ni prepričan, ali je nakup zanj smiseln, ali se bo z nakupom ustrelil v koleno in večina ljudi se ne odloči za nakup v takem stanju. Več kot vejo o vas in vašem produktu, lažje se odločijo, ali je nakup prava odločitev zanje ali ne.

Zato ni nič narobe z daljimi vsebinami, k večjemu so zaželjene v 2 in 3 nivoju prodajega lijaka.

Ja defenitivno se losajte raznih logotipov na začetku ali dolgih uvodnih špic in začnite z vrednostjo. Kaj točno bo gledalec izvedel v tej video vsebini?

Če vaš šef zahteva, da se pojavi logo na začetku imate dve možnosti.

  • Najprej povejte zakaj se gre v vaši video vsebini. Tako boste pritegnili pozornost. Nato lahko spustite kratek 5 do 10 s intro v katerem se pojavi logotip vašega podjetja. Prosim, spomnite vašega šefa na teorijo zlate ribice 🙂
  • Lahko pa izpustite intro v celoti in pripnete vaš logotip v spodnji ali zgornji kot video vsebin.

Ok da povzamem. Kratke video vsebine vam bodo pomagale širiti prepoznavnost in razumevanje produkta na družabnih omrežjih in pristajalnih straneh, medtem, ko vam bodo daljše video vsebine pomagale izobraževati potencialne stranke in vas pozicionirale kot strokovnjake na vašem področju.

Vrednost

“Uroš mi smo posneli že par videov. Naložili smo jih na YouTube in sploh nimamo odziva nanje…”

To zgodbo sem slišal že milijon krat. Video mora nositi neko vrednost za gledalca. Če na video nimate nekega odziva po vsej verjetnosti niste zadeli vrednosti.

Ok sedaj bom popolnoma odkrit. Če snemate predstavitveni video podjetja, v katerem govorite kako ste zakon, kaj vse počnete, kako so vam pomembni odnosi in kako vaše podjetje sestavljajo ljudje, pač super vse lepo in prav. Ampak kašno vrednost to niso za vaše potencialne stranke?

Resnica je v tem, da takšne video vsebine ne nosijo pretirane vrednosti zanje. Pač vaše potencialne stranke več kot toliko ne briga kaj se dogaja z vami. Jih pa fuuul briga kaj se dogaja z njim.

Ko planirate snemanje video vsebine si vedno postavite to vprašanje: Zakaj bi to kar bomo povedali zanimalo naše potencialne stranke?

Razmišljajte o tem kakšne izzive imajo in jim ponudite rešitev v video obliki. Kaj to točno je, veste najbolje sami in če tega ne veste potem je najboje, da se pogovorite z vašimi naročniki in vidite kje so tiste prave bolečine.

In prosim ne mi rečt, da je to cena… ponavadi previsoka cena boli zato, ker se stranka ne zaveda vrednosti, ki jo ponuja vaš produkt.

V delavnici video marketing za B2B podjetja opisujem prodajni proces in različne vsebine, ki spadajo v določene dele tega prodajnega procesa. Tam boste dobili precej idej kako lahko vašim strankam dajete vrednost.

Če nimate idej, vam z veseljem pomagam. Spodaj v opisu je povezava, preko katere se lahko prijavite na brezplačen posvet.

Če nimate idej, vam z veseljem pomagam. V mailu je povezava, preko katere se lahko prijavite na brezplačen posvet.

Video ni edina rešitev

Res je video ni edina rešitev. Kljub temu, da je izredno popularen to še ne pomeni, da ne obstajajo ljudje, ki si bodo raje prebrali članek ali poslušali podcast na poti v službo.

Izkoristite content repurposing oz ponovno uporabo vsebin.

“Content repurpusing… dej spomni me Uroš, kaj je že to?”

To je način kako pristopite k ustvarjanju vseh vsebin, naj si bo to video ali blog. Naprimer: Iz intervijuja z ekspertom naredite podcast. Iz case-studyja naredite PDF dokument. Explainer video lahko spremenite v pristajalno stran in na njej uporabite tekst iz videa. Iz How-to videa lahko ustvarite novico na vašem blogu. Iz daljšega demo videa lahko ustvarite več krajših video vsebin, katere objavite na družabnih omrežjih.

Podal vam bom kar konkreten primer katerega se poslužujem sam. Mogoče ste opazili, da predelujem vse te videe v objave na likedinu. V bistvu lahko iz enega videa naredim tudi do 8 različnih objav. Določene so v tekstovni obliki z fotografijo, določene so krajše verzije video vsebin, določene so sliderji in tako naprej..

Dejstvo je, da je ustvarjanje vsebin lahko zamudno opravilo. Zato je še toliko bolj pomembno, da maksimizirate ta proces in izkoristi ves potencial. Kot pravim video je super orodje ni pa silver bullet.

LinkedIn

V zadnjih nekaj letih se je udejstvovanje na likedInu povečalo za 31%. LinkedIn je omogočil nalaganje video vsebin na platformo leta 2017. V enem letu je video generiral več kot 300 milijonov odzivov in v povprečju se vam možnost, da se obiskovalci odzovejo na vašo objavo poveča kar za 3x, ko uporabljate video.

Ni ravno znano koliko LinkedIn vpliva na to, koliko odziva boste imeli na video. Pač ja dejmo si nalit čistega vina. V določeni meri LinkedIn vpliva na to kakšen doseg boste imeli z vašimi objavami, še posebej če objavljate iz strani podjetja. Ker LinkedIn do določene mere želi, da mu plačujemo za oglaševanje.

Kjub temu pa ima še vedno kar precej ok organski doseg in vsi, ki delamo z B2B strankami boljšega družabnega omrežja praktično ni.

Ustvarjajte kratke izobraževlne videe, behind the scenes videe, predstavite vaše produkte in pa ne pozabite na blooperje. Blooperji neverjetno dobro funkcionirajo na LinkedInu.

Bodite drugačni

“Dobro dej Uroš, to je kr neki. Vsi nam govorijo bodite drugačni, bodite drugačni. Mi bi bli z veseljem drugačni ampak ne vemo kako…”

Ja se popolnoma strinjam. V B2B marketingu obstaja prepričanje, da moramo biti resni, profesionalni, uglajeni in tako naprej. Ne spodobi se pritegniti pozornost s pomanjkljivo oblečenimi fanti in puncami in to je tudi prav. Ampak to še ne pomeni, da mora biti B2B komunikacija dolgočasna.

Poglejte kako komunicira vaša konukrenca. To je precej enostavno. Obiščite njihovo spletno stran in preučite njihova besedila, prodajne pozive, vse njihove kanale na katerih se pojavljajo… stavim glavo, da po vsej verjetnosti ne komunicirajo prav veliko in če že, potem govorijo samo o sebi in svojih produktih.

Če je temu tako, potem imate idealno priložnost, da začnete komunicirati o izzivih in bolečinah vaših strank. Spet se ponavljam ampak to je full pomembno. Ne govort samo o sebi, nagovorite probleme in izzive vaših strank. Začnite ustvarjati material, ki nosi visoko dodano vrednost zanje. Naprimer: Case-study, podcati, intervijuji z eksperti, how-to vsebine,... možnosti je ogromno.

Vsebina, ki jo ustvarjate je eden od načinov kako se ločite od ostalih na trgu. Seveda ne pozabite na humor, vsi se radi posmejemo in če vam uspe nasmejati vaše stranke, se vas bodo defenitivno zapomnili.

Never stop showing up

Žal z eno samo video vsebino ne boste naredili revolucije. Zato je toliko bolj pomembno, da poskrbite za strategijo vsebin. Tako boste konstantno prisotni in posledično vidni.

Žal je tako, da skoraj nobeden ne bo postal vaš zvesti kupec potem ko si bo pogledal eno samo video vsebino. Prodajni procesi v B2B svetu so precej daljši, kot v B2C svetu ampak to že sami prav dobro veste.

Zato je toliko bolj pomembno, da imate pripravljeno strategijo vsebin s pomočjo katere boste konstantno prisotni na družabnih omrežjih. Tako boste vzdrževali stike z vašimi potencialnimi strankami in jim prinašali vrednost. To je tek na dolge proge.

“Ampak Uroš to je res ogromno dela… obstaja kakšna bljižnica?”

Edine bljižnice, ki zares delujejo na dolgi rok so kreativnost, vrednost in ponovna uporaba vsebin. Spet bom dal kar konkreten primer. Ta video bo dolg nekje 10 min in v njem sem se dotaknil 6 tematik. Vsaka od teh tematik je lahko samostojna objava na LinkedInu, kratek video ali celo inspiracija za nadaljnjo vsebino.

Če ustvarite 4 takšne video vsebine imate lahko dovolj materiala za nekaj mesecev. Ustvarite si bazo posnetkov in fotografij, iz katere lahko vlečete material. V Marketingu obstaja pravilo: potencialna stranka mora priti v stik z našim produktom 7 krat preden se odloči, da nekaj ukrene.

Zato naj vas ne bo strah ponavljati vaše sporočilo. Nobeden vas ne bo obsojal, če boste recimo na vsake dva meseca povedali isto sporočilo na drugačen način. Prvo kot prvo ljudje pozabljamo in drugo kot drugo določene stvari moramo slišati večkrat in na drugačen način da nam posveti žarnica.

Bonus par video vsebin ki delujejo

Za konec bi rad z vami delil še nekaj video vsebin katere lahko nosijo ogromno vrednosti za vaše potencialne stranke in vam bodo pomagale pri prodaji.

Case-Study

To so primeri kako vaš produkt ali storitev deluje v realnem življenju in kako ste pomagali rešiti vaši stranki nek izziv. Če se le da, uporabite konkreten primer iz realnega življenja… ja seveda bi lahko zafejkali ampak, če pokažete primer iz realnega življenja in povabite stranko, da poda izjavo o svoji izkušnji z vami, potem ima ta vsenbina tako visoko vrednost, da se skoraj nič ne mora kosati z njo. Gre se zato, da ljudje bolj zaupamo ljudem, ki so imeli izkušnjo z nekim produktom ali podjetjem, kot pa nekomu iz tega podjetja, ki želi prodati.

Ko pa ne morate vključiti konkretne stranke v case-study, uporabite statistiko. Opremite svoj video s konkretnimi podatki in pokažite kje se skriva dodana vrednost vašega produkta.

Top-of-mind videi

To so video vsebine, v katerih debatirate od raznih trendih, teorijah, tehnologijah in praksah v vaši industriji. Najbolj pogosto so te video vsebine v obliki intervijujev s strokovnjakom ali video podcast. Na tak način boste delili svoje znanje, vizijo in vrednote. Z zanimivimi temami pa boste dali vašim sledilcem ogromno neke vrednosti. V njihovih očeh pa se boste pozicionirali kot strokovnjaki na vašem področju.

Testimonilas

Pričevanja strank so vedno dobrodošla. Tako kot sem že prej omnil v case-studyju ljudje zaupamo izkušnjam drugih ljudi. Kako že gre tisti slovenski pregovor: Lastna hvala cena mala. Zato ustvarite nekaj video pričevanj katere lahko uporabite tako na družabnih omrežjih, kot tudi na vaši spletni strani.

Predstavitveni video produkta

Ja ta tip videa je z razlogom eden bolj popularnih video vsebin. Ker na jasen in enostaven način pokaže kako vaš produkt deluje. Takšen video pride prav tako marketingu na nivoju prepoznavnosti, kot tudi prodajnemu oddelku kasneje v prodajnem procesu.

Ko se odločate za predstavitveni video produkta predlagam, da izdelate daljšo verzijo, katera se spusti v vse podrobnosti delovanja produkta. Iz te daljše verzije pa lahko izdelute kratke verzije, katere distribuirate po družabnih omrežjih in si tako zagotovite več materiala.

In to je to. 6 trendov kateri vam bodo pomagali spraviti vašo komunikacijo na višji nivo. Upam, da je bila ta vsebina za vas koristna.

Če imate kakršnokoli vprašanje glede strategije video vsebin, raznih trendov ali snemanja video vsebin, se prijavite na brezplačen posvet z mano.

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odličen dan in se vidimo.

Čau.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram