10 razlogov zakaj so bile vaše video vsebine neuspešne

Čeprav je video trenutno eden najbolj prodornih medijev, se včasih enostavno in preprosto ne obnaša tako kot bi človek pričakoval. Zakaj?

Živijo ime mi je Uroš, sem ustanovitelj podjetja Muvi Media in v tem članku si bomo pogledali nekaj najbolj pogostih napak zaradi katerih video vsebine ne dosegajo svojih ciljev.

Snemate video vsebino samo zato, ker to počnejo vsi okrog vas.

To je pri nas v Sloveniji precej popularen pristop. Video vsebine se snemajo zato, ker to počne konkurenca ali zato ker to zahteva razpis. To je najboljši način kako se ustvari video vsebina, ki nima praktično nobenega učinka.

Brez strategije kako bo neka video vsebina ali serija video vsebin podprla vaš marketing ali prodajo ne morete pričakovati nekih resnih rezultatov. Ok ja, lahko vam uspe ampak mi bi temu na primorskem rekli, da imate več sreče ku pameti.

Postavljanje same strategije ni nič kompleksnega. Na online tečaju Video marketing za B2B podjetja imate opisan celoten proces. Če pa menite, da pri tem potrebujete pomoč si rezervirajte brezplačen posvet z mano. Povezavo dobite v mailu.

Postavljanje same strategije ni nič kompleksnega. Na online tečaju Video marketing za B2B podjetja imate opisan celoten proces. Če pa menite da pri tem potrebujete pomoč si rezervirajte brezplačen posvet z mano. Vse povezave dobite v opisu tega videa.

Video vsebina je predolga

To velja predvsem za video vsebine, ki jih ustvarjate za nivo zavedanja. Se pravi vsebine, ki pristanejo na družabnih omrežjih, kot so predstavitveni video produkta, explainer video, video reklame itd…

Čeprav se vam zdi vaš produkt najbolj top in ste izredno ponosni najn, se morate zavedati, da povprečen človek surfa po internetu iz popolnoma sebičnih razlogov. Pričakovati od nekoga, da bo posvetil 5 min svojega časa videu na katerega je po naklučju naletel medtem ko je surfal po LinkedInu, je malce utopično oziroma ga mora to, kar ponujate v tistem trenutku res zanimati.

“Dobro Uroš, vse lepo in prav, video mora biti kratek… štekamo. Dej ne bit tolk površinski in povej nam konkretno koliko dolg mora bit video in kako lahko zagotovimo to dolžino videa?”

Za te video vsebine velja eno pravilo - krajše je boljše. Povprečna dolžina takih vsebin se giblje nekje med 1 in 2 minute. Kako pa zagotovimo to dolžino?

Prvo kot prvo pozabite na vaš logotip na začetku videa. To je najboljši način kako izgubite večino gledalcev v prvih 4 sekundah. Začnite z bistvom, še bolje pa je če začnete z nekim specifičnim vprašanjem ali problemom, ki bo pritegnil pozornost vaši ciljni skupini.

Ko pišete besedilo za vaš video imejte v mislih, da odrasel človek prebere na glas nekje med

130 in 180 besed na minuto. Hitrost branja se itak razlikuje od posameznika do

posameznika ampak besedilo dolgo med eno stran in eno stran in pol je nekako tista zlata sredina, ki jo iščete.

Ko enkrat potencialnim stankam pritegnete pozornost in le-te začnejo iskati informacije o vašem produktu ali storitvi jim dajte možnost, da se izobrazijo. Za take primere lahko ustvarjate daljše video vsebine, kjer greste v podrobnosti kako vaš produkt deluje oz kaj bodo imele od sodelovanja z vami.

Video vsebuje preveč različnih sporočil

Video, ki nima jasnega sporočila in skače med različnimi temami bo samo zmedel vaše stranke. Zato je zelo pomembno kako se lotimo samega scenarija ali pisanja teksta.

Če je vaš produkt kompleksen potem lahko izdelate daljši video, kjer zajamete vse podrobnosti in predate vse informacije, ki se vam zdijo potrebne. Potem pa ta video razkosate na krajše smiselne dele, katere lahko uporabljate kot samostojne video vsebine na družabnih omrežjih ali za podporo vašemu prodajnemu timu.

Call-to-Action

Mogoče se vam to zdi čudno ampak dejansko ogromno video vsebin se ustvari brez jasnega poziva k nekemu dejanju. Tudi to je pogosto posledica slabe strategije.

Kaj je tisto kar želite, da gledalec naredi, ko si video ogleda? Mogoče ga želite preusmeriti na pristajalno stran produkta? Mogoče želite, da se prijavi na webinar… karkoli že to je, jasno in glasno skomunicirajte kaj naj gledalec naredi po ogledu videa.

Najslabše kar lahko naredite je to, da nekomu pritegnete pozornost z vašo video vsebino in na koncu videa si ta oseba misli: “In kaj zdej? Kako lahko izvem več o tem? Ok ne da se mi ugibat… gremo naprej.”

In tako izgubite potencilano stranko. Poziv k nekemu dejanju naj bo jasen in enostaven.

Ne upoštevanje SEO tehnik

To velja predvsem za video vsebine, ki živijo na vaši spletni strani ali YouTubu. SEO ali search-engine-optimization so tehnike, kako se vaša spletna stran ali video rangirajo v spletnih iskalnikih kot je Google. Predstavljate si, da je kvaliteten SEO tako kot kvalitetni temelji vaše hiše.

“Ma kaaaj… zakaj zdej kar naenkrat govoriš o gradbeništvu Uroš?”

Ok Googlov algoritem ne razume video vsebin kot takih, zaveda pa se, da imamo ljudje raje video vsebine, kot pisane članke. Kako bo potem googlov algoritem vedel zakaj se gre v vašem videu? Na podlagi opisa video vsebine na YouTubu ali na vaši spletni strani.

Poskrbite, da bo opis poln ključnih besed za katere veste, da jih vaše potencialne stranke uporabljajo pri iskanju. Pri samem opisu si seveda lahko precej pomagate z samim tekstom, ki ste ga pripravili za video.

Pričakovanje takojšnjih rezultatov

Poznam precej primerov, ko so obupali po objavi parih video vsebin. V bistvu jaz sem eden tistih, ki spada mednje 🙂 Sam sem že kar nekaj krat začel in prenehal z ustvarjanjem in objavljanjem video vsebin. Glavni razlog za to je bil v meni. Jaz nisem bil pripravljen na izpostavljanje in najslabše kar lahko človek naredi v taki situaciji je to, da posluša nekoga, ki mu reče.

“Ma ti se samo loti stari moj.”

To je po moji izkušnji recept za poraz. Ok ja obstajajo ljudje, ki so tega sposobni ampak nismo pa vsi takšni. Meni je pri tem neverjetno pomagala knjiga War of Art pisatelj katere je Steven Pressfield. Steven na zelo človeški način razloži, zakaj prihaja do notranjih bojev v nas, ko se porinemo iz cone udobja.

“Dobro Uroš jaz nimam težave z izpostavljanjem, ampak nam video še vedno ne deluje.”

Ustvarjanje video vsebin je nekaj kar se odvija, zato je zelo zelo pomembno, da imate strategijo video vsebin in sistem s katerim lahko generirate vsebine na čimbolj enostavne način. Eden od teh načinov je ponovna uporaba video vsebin oziroma content repurposing. To je pristop k ustvarjanju vsebin, ki vam pomaga iztisniti več materiala iz enega projekta.

Dejstvo je, da vam lahko prave video vsebine generirajo zanimanje naslednjih 5 ali celo 10 let, zato je pričakovanje, da se bodo stvari spremenile takoj naslednji dan po objavi nerealno.

Ne poznavanje vaše ciljne skupine

To je precej pogosti pojav in če ste se tudi sami znašli v tej situaciji vedite, da niste edini. Definicije vaše idealne stranke se lahko lotite na več načinov. Ampak po mojem daleč nabolj uspešen način je pogovor z vašimi strankami.

Kontaktirajte nekaj vaših strank s katerimi se dobro razumete in prosite jih za 30 min klic ali sestanek na katerem jim postavite vprašanja kot so:

 • Kako ste izvedeli za nas?
 • Kaj vas je prepričalo v sodelovanje z nami?
 • Ste že prej sodelovali s kom na tem področju?
 • Kaj vas je pripeljalo do tega, da ste se odločili za menjavo ponudnika?
 • Kaj je za vas najbolj pomembno pri sodelovanju z nami?
 • … primerov teh vprašanj je kar nekaj. Na moji desni se je že prikazal seznam. Stisnite pavzo in si vprašanja v miru poglejte.
 • Kdo vse sodeluje pri nakupnem procesu pri vas?
 • Kaj je tisto kar vam je pri našem delovnem procesu všeč? ●           Ali karkoli pogrešate pri sodelovanju z nami?
 • Kaj je največja dodana vrednost, ki jo vidite pri uporabi našega produkta?
 • Kje bi bili sedaj, če nebi uporabljali našega produkta?
 • Je kaj takega kar vam je všeč pri naši konkurenci in pri nas pogrešate?

S stranko imejte sproščeno debato in bodite pozorni kako se izražajo. Besedne zveze oziroma citati katere uporabljajo pri opisovanju svojih problemov in razlogov zakaj sodelujejo z vami, lahko kasneje uporabite pri vašem promocijskem materialu.

Prosite jih, če lahko pogovor snemate za vašo interno uporabo. Tako se boste lahko vrnili nazaj k posnetku in ga preučili u nulo.

Presenečeni boste, koliko zanimivih informacij boste izvedli iz takih intervijujev in obstaja zelo velika verjetnost, da se vam bodo začeli odgovori ponavljati po 3 intervijuju, zato vam jih ni potrebno izvesti veliko.

Če ne veste kako bi pristopili k naročniku in ga prosili za interviju, mu povejte, da to počnete zato, ker želite izboljšati sodelovanje in ta interviju vam bo pri tem zelo pomagal. Verjamem, da smo ljudje v svojem bistvu dobri, in če nas nekdo iskreno prosi za pomoč, smo mu pripravljeni pomagati, pa čeprav imamo veliko dela.

Amatersko posnet video

Včasih si enostavno in preprosto ne morete privoščiti, da bi video vsebino posneli sami na amaterski način. Če pri ustvarjanju video vsebin ne upoštevate higienskega minimuma, kar pomeni, da se vas ali vaš produkt lepo vidi, lepo sliši in je vaše sporočilo jasno, ne morate pričakovati, nekega pretiranega odziva na vaše video vsebine.

Čeprav ljudje vedno bolj spoštujemo DIY video vsebine, se v B2B svetu še vedno precej cenijo profesionalno posnete video vsebine saj nam le te dvignejo status in gledalcu dajo vedeti, da smo resno podjetje katero se loti stvari na resen način.

“Ok Uroš ampak a to pomeni, da moramo vso video produkcijo prepustiti profesionalcem?”

Ne niti približno. Jaz pogosto svetujem svojim strankam naslednje: Če ustvarjate video vsebine, katere vam bodo služile na dolgi rok, potem je bolje, če zanje poskrbi profesionalna ekipa. Če pa ustvarjate video vsebino, ki jo boste objavili na družabnih omrežjih in se bo le-ta izgubila v poplavi ostalih objav jo lahko brez skrbi posnamete s telefonom.

Tudi ko vas potencialna stranka kontaktira z specifičnim vprašanjem kako nekaj deluje, lahko brez skrbi vzamete v roke telefon in to posnamete, če nimate pri roki profesionalno posnetih posnetkov.

Podnapisi

Rezultati kažejo, da se pogleda približno 92% video vsebine na mobilnih napravah in 69% video vsebin na računalnikih brez zvoka Zato je neuporaba podnapisov dan danes precej riskantna odločitev.

Podnapise vam v video lahko vstavi izvajalec, lahko pa za podnapise poskrbite tudi sami. Na spletu obstaja precej orodij, ki vam s pomočjo umetne inteligence ustvarijo podnapise.

Določena orodja delujejo bolje kot druga. Nisem pa še videl primera, ko je algoritem prepoznal vse besede v videu, zato pričakujete, da boste tako ustvarjene podnapise lektorirali.

Lahko pa se tudi obrnete na platforme kot sta Fiverr in UpWork, kjer vam bodo podnapise ustvarili čisto pravi ljudje.

Izbira napačnega zunanjega izvajalca

Živimo v času ko se zunanjih izvajalcev video vsebin ne manjka. Včasih imam feeling, da pri nas prevladuje prepričanje, da lahko posname video vsak mulc s kamero. S tem se popolnoma strinjam. Ampak a je to res tisto kar vi potrebujete?

Dejstvo je, da si bodo vaše potencialne stranke ustvarile mnenje o vas na podlagi materiala katerega distribuirate po raznih kanalih. Zato je toliko bolj pomembno komu zaupate izdelavo tega materiala. Tu se ne gre samo za vaš denar ampak tudi za to kako vas bodo potencialne stranke dojemale.

Kaj pa debata okrog ponovne uporabe video posnetkov? Kaj se zgodi z vsemi video posnetki? Jih bo izvajalec hranil in vam omogočil nadaljno uporabo teh posnetkov ali jih bo izbrisal po zaključenem projektu?

Kako je s pravicami uporabe? Video vsebine se smatrajo kot avtorsko delo, katero je zaščitno z avtorskim pravom. Ali imate z vašim izvajalcem jasen dogovor o pravicah uporabe končne video vsebine?

Na koncu se je vedno vredno vprašati: Ali Iščete nekoga, ki ima kamero, znaje montaže in zna pritisniti na gumb record na kameria ali iščete nekoga, ki vam bo poleg ustvarjanja video vsebin znal svetovati tudi pri samih idejah za video vsebine in kako te vsebine distribuirati?

Če vam je v interesu dologročno sodelovanje, potem poiščite nekoga, ki ima izkušnje tako z video produkcijo kot tudi z marketingom in prodajnim procesom. Pogovorite se z njim, kako vam lahko omogočijo dostop do večjega števila vsebin ali posameznih posnetkov, katere lahko uporabljate na dolgi rok kakor vam paše.

In to je to 10 razlogov zakaj video vsebine niso uspešne. Upam, da je bila ta vsebina za vas koristna.

Če imate kakršnokoli vprašanje glede strategije video vsebin, raznih trendov ali snemanja video vsebin, se…

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odličen dan in se vidimo.

Čau.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram