6 elementov uspešnega B2B videa

Živijo ime mi je Uroš, sem ustanovitelj podjetja Muvi Meida in v tem članku si bomo pogledali kakšni so elementi uspešnega B2B videa.

V primerjavi z B2C, marketing v B2B izgleda na prvi pogled precej bolj dologčasno. Medtem ko so v B2C sprejemljive zadeve, ki apelirajo na naš “Lizard brain” kot so privlačna dekleta in pomankljivo oblečeni fantje, to nekako ni sprejemljivo v B2B svetu in prav je tako. Ostanimo profesionalni, kar pa niti približno ne pomeni, da moramo biti zategnjeni.

Za uspešen B2B video obstaja 6 zlatih pravila. Ni se vam potrebno držati vedno vseh pravil ampak poizkušajte se jih držati čimveč.

“No dej Uroš… da slišimo te tvoje modrosti…”

1. pravilo: Video vsebina na izobražuje ali informira.

Zato, da lahko ustvarjate video vsebine polne vrednosti morate poznati vaše potencialne kupce. Kaj jih zanima? Kakšne so njihove bolečine oz skrbi? Kakšne izzive imajo? Zakaj bi sploh pogledali vaš video?

Če ne veste točno kaj muči vaše potencialne kupce predlagam, da se pogovorite s parimi obstoječimi kupci. Vprašajte jih zakaj so se odločili za vas? Kaj jim je všeč na vašem produktu? Ali kaj pogrešajo? Kako so slišali za vas? In tako naprej.

Iz takih pogovorov boste prejeli ogromno uporabnih informacij. Ne samo, da boste ugotovili, kaj je zares tisto kar jih muči, dobili boste tudi ogromno idej o vsebini katero lahko ustvarjate.

“Ampak Uroš, koliko takih intervijujev pa moramo opravit?”

Garantiram vam, da se vam bodo začeli problemi in ideje o vsebini ponavljati pri tretjem intervijuju. Jaz sem opravil 3 30min intervijuje in sem iz tega dobil jasno sliko o čem moram komunicirati, če želim pritegniti pozornost mojih potencialnih strank 🙂

Tak pristop vam bo tudi pomagal narediti mentalni preskok iz tega, da govorite o sebi in lastnostih svojega produkta na to, da nagovarjate izzive vaših potencialnih strank in jim pokažete na kakšen način je lahko vaš produkt koristen zanje.

2. pravilo: Za kateri nivo prodajnega procesa ustvarjate video vsebine.

Velika razlika je ali producirate video vsebine za širjenje prepoznavnosti ali ustvarjate video vsebino, ki bo dala vpogled v delovanje produkta in tako pomagala pri nakupni odločitvi.

Primer: v IT svetu želijo kupci videti demo produkta ko so v fazi odločanja, medtem ko v fazi zavedanja ne iščejo demo vsebine ampak odgovore na specifična vprašanja oz rešitve na specifične bolečine, zato je pomembno, da video vsebine za nivo prepoznavnosti naslavljajo te bolečine.

3. pravilo: Za katero platformo se video ustvarja.

Tu imam predvsem v mislih ali boste video vsebine objavljali na spletni strani, YouTubu, na družabnih omrežjih, za email marketing namene in tako naprej…

Preučite zakonitosti platforme preden se odločite za investicijo v video vsebine. Največje razlike se tu pokažejo med družabnimi omrežji in ostalimi platformami kot so YouTube ali spletna stran. Ljudje ne pridemo na družabna omrežja zato, da se podučimo kaj je novega pri vas. Na družabna omrežja pridemo zato, da se odpočijemo, da izvemo kaj se dogaja s sosedom, da zapravimo tistih 5 min časa ko stojimo v vrsti pred blagajno ker nam je postalo nelagodno stati pri miru.

Če nameravate video vsebine objaviti na družabnih omrežjih je bolje če so kratke, jedernate in vizualno privlačne, če pa izdelujete vsebino, ki gre v podrobnosti samega delovanje produkta in kaj to pomeni za stranko, potem obesite take vsebine na vašo spletno stran ali na YouTube.

Seveda lahko te daljše video vsebine objavite tudi na družabnih omrežjih ampak ponavadi nimajo takšnega učinka. Zakaj? Ker če moram investirati 10 ali 15 min v video vsebino, potem mora govoriti o nečem kar me tisti trenutek zanima, drugače jo bom preskočil.

4. pravilo: Ne pozabite na zgodbo in humor.

“Ja ok Uroš vse lepo in prav ampak mi smo inžinirji in nimamo smisla za zgodbe, mi blestimo v številkah in dejstvih.”

Ko govorim o zgodbi imejte v mislih model junakovega popotovanja. To je glavni razlog zakaj so nam Walt Disneyeve risanke tako všeč. Vsaka dobra zgodba vsebuje: predstavitev junaka, konflikt ali neko komplikacijo ter razplet.

Včasih morate samo pokazati kako produkt deluje in vam tega ni potrebno zavijati v zgodbo. Ko pa želite ustvariti explainer video je pa zgodba zelo pomembna. Vse je odvisno od tipa video vsebine in za kakšne namene jo producirate.

“Kaj pa humor Uroš… a to je tudi pomembno ker mi smo zelo resna firma.”

Enako kot za zgodbo velja tudi za humor. Vsi imamo radi dobro zgodbo in vsi se radi nasmejemo.Humor vas naredi dostopne in človeške, pa še zapomnili si vas bodo, ker ste jih nasmejali.

5. pravilo: Razne vizualne podrobnosti kot so animacije, grafike, barvna korekcija ter zanimivi prehodi med posnetki.

To so tiste malenkosti, ki dvignejo produkcijsko vrednost vaše video vsebine. Z njimi lahko ustvarite nek specifični izgled videa tako bodo gledalci vedeli, da gre za vas, ne da bi sploh prebrali opis video vsebine. Pomagajo pa vam tudi predati določene informacije ali sporočila.

Bodite pozorni, da vedno uporabite enake grafike v enakih barvah saj bodo potem vse vaše video vsebine izgledale kot zaključena celota.

6. pravilo: Človeški faktor.

V glavnini vaših vsebin naj nastopa nekdo iz vašega podjetja. To je podobno kot pri zgodbi. Ljudje si bomo raje pogledali nek video do konca, če v njem nastopa neka oseba in nam pripoveduje zgodbo. Tako smo pač naravnani.

Če v podjetju nimate osebe, ki bi se bila pripravljena izpostaviti, lahko vedno napišete tekst in najamete naratorja, ki bo tekst prebral. Če je video opremljen le z glasbo in animiranimi napisi, prepuščamo interpretacijo sporočila gledalcu.

In to je to 6 elementov, ki sestavljajo uspešne B2B video vsebine.
Vas zanima strategija video marketinga, tipa ali snemanja video vsebin?

Rezervirajte si brezplačni posvet.
Rezervirajte si brezplačni posvet

Imejte odličen dan in se vidimo.

Čau.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram